DSC08721kopie.jpg

Junioren

Senioren

Arbitrage en spelbegeleiding

F en E teams (Jongste Jeugd)

Bij de Jongste Jeugd staat kennismaken met hockey, plezier en veiligheid in het sporten voorop. Wat die spelers nu leren op het gebied van sportiviteit en spelregels, bepaalt hun verdere sportloopbaan. Daarom is het belangrijk dat de drie-, zes- en achttallen van de jongste jeugd een goede spelbegeleider hebben.

Het gaat er vooral om dat kinderen leren wat de spelregels zijn en op een positieve manier uitleg krijgen in spelsituaties. Ouders van jonge jeugdleden zijn bij uitstek geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen.

ZHC wil dat alle ouders van F en E teams bij toerbeurt de spelbegeleiders rol oppakken. De drempel om dan later te gaan fluiten is daardoor veel minder groot.

Download hier de Jongste Jeugd spelregels. 

Meer informatie over de rol als Spelbegeleider Jongste Jeugd vind je hier

D teams en hoger

Of een hockeywedstrijd lekker en ontspannen verloopt, wordt mede bepaald door de scheidsrechter. Belangrijk dus dat spelers op elk niveau kunnen rekenen op goede, enthousiaste scheidsrechters. Scheidsrechters die met plezier fluiten, met hart voor de spelers en oog voor het spel. Scheidsrechters kunnen al op jonge leeftijd beginnen bij de eigen vereniging en doorgroeien tot misschien wel de Olympische Spelen! Voor sommigen een droomloopbaan. Maar net zo onmisbaar zijn al die scheidsrechters die zich gewoon wekelijks inzetten op de club.

Wat hebben we ZHC met elkaar afgesproken?
  • Vanaf de D teams zijn de teams primair zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van twee scheidsrechters bij iedere thuiswedstrijd. Zonder scheidsrechters kan er geen wedstrijd gespeeld worden.
  • We verwachten dat van veel spelende jeugdleden vanaf de D teams minimaal een ouder een kaart heeft of gaat halen en regelmatig 'fluit' voor het team. Je kunt je via de arbitragecommissie regelmatig aanmelden voor de online cursus en voor het online examen van de KNHB.
  • Alle B spelers en ouder moeten een kaart hebben / halen. Meer informatie over de cursus en het examen ontvangen de betreffende spelers zonder kaart van de arbitragecommissie.
  • Alle B spelers en ouder met kaart moeten een af en toe een wedstrijd fluiten bij een ander team. Het is belangrijk dat alle spelers ervaren hoe het is om scheidsrechter te zijn. De arbitragecommissie deelt de spelers via de coaches in.
  • Alle coaches van D teams of ouder moeten een kaart hebben / halen. Meer informatie over de cursus en het examen ontvangen de betreffende coaches zonder kaart van de arbitragecommissie.
De arbitragecommissie probeert een pooltje van ervaren fluiters op te zetten die nieuwe scheidsrechters kunnen begeleiden.

De arbitragecommissie probeert te helpen bij het maken van een lijst met scheidsen die wellicht door teams zelf ingehuurd (tegen betaling) kunnen worden als ze daar behoefte aan hebben. Wil je wel tegen betaling fluiten? Geef je dan op bij de arbitragecommissie ([email protected])

Meer informatie over de speelregels vind je hier.